Péntek
2024-Júl-12
17:49:49
Főoldal
Romulánok
MINDEN AMI STAR TREK Üdvözöllek Vendég | RSS Regisztráció
Belépés
Honlap-menü

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 302

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

RomulánokRomulánok szimbóluma

Fiziológia

Mivel a romulánok a vulkániak leszármazottai, ezért nekik is hasonló a külső megjelenésük. A fiziológiája a két népnek nagyon hasonló, de vannak különbségek, mert a romulánok már alkalmazkodtak a Romulus adottságaihoz. A vulkániaktól leginkább a homlokukon található háromszög alakú kinövés különbözteti meg őket. Mivel mindenáron el akarnak szigetelődni rokonaiktól, a romulánoknál hiányoznak a Surak által kifejlesztett mentális diszciplínák. Ők szenvedélyesek, és könnyen éreznek szélsőséges érzelmeket.

Társadalom és kultúra

Romulán férfi

A romulán társadalomban a katonai rang befolyásolja a társadalmi helyzetet. Mivel a romulánok militáns civilizációban élnek, ezért a legfontosabb a Birodalom védelme és a személyes becsületük megőrzése. Ebben a társadalomban egy igen meghatározott kasztrendszer működik. Minden romulán egy bizonyos társadalmi pozíciót birtokol az alapján, hogy milyen hatalma, illetve katonai rangja van. A legmagasabb rang a prokonzul, aki a Tanács meghallgatásain elnököl és ő a végrehajtó hatalom feje is. A Tanács a kormányzat egy nagyon fontos szervezete. Minden fontosabb ügyet a Tanácsnak meg kell tárgyalnia.

A romulán politikai szervezet pillére a Ház rendszer. Ez egy klánrendszer, amelyben a legfőbb dolog a rokonsági ág folytatása. Azonban a Ház nem annyira kicsi, mint egy feudális család, ugyanis több társadalmi osztályból lévők is tartoznak hozzá. A Ház szolgái nem egyenlők az uraikkal, ők csak a Ház meghatározott részei. Egy Ház is betölt egy bizonyos társadalmi rangot az alapján, hogy kik tartoznak bele, és hogy milyen szolgálatot tettek a Birodalomnak. Léteznek a Nagy és a Kis Házak. A Ház feje a hru'hfirh.

Tisztelet és becsület, ezek a társadalom alapjai, emellett tisztában vannak a hatalom erejével is. Minden romulán számára a legfontosabb az, hogy minél nagyobb hatalmat szerezzen meg magának. A romulánok lojalitása a Birodalom felé megkérdőjelezhetetlen és a nacionalizmusuk nem egyszer vezetett már összetűzésbe.

Történelem

A romulánok 2000 évvel ezelőtt váltak el a vulkániaktól, ezt a szakadást nevezik Rihannsu-nak (ld. még a vulkániak leírásánál.). A vulkániak korábban igen vadak voltak, állandóan háborúztak egymással a Vulkán szűkös készleteiért. De Surak új mozgalmat indított el, melynek lényege az volt, hogy az érzelmeket mentális úton el kell nyomni, és csak a logikára szabad támaszkodni. A mozgalom gyorsan elterjedt, és Surak hamarosan mentális iskolákat alapított. Nem sokkal később a vulkániak harcba kerültek egy idegen fajjal, amelyiket végül mentális képességeik segítségével sikerült legyőzniük. Ezek után Surak legjobb tanítványa, S'Task, megkérdőjelezte a logika mindenhatóságát ebben a vad világban. A mester és tanítványa között szakadás következett be, mire S'Task és követői elindultak egy új hazát keresni.

Két bolygót is találtak, ahova letelepedtek, amelyeket ch'Rihannak ("a kinyilatkozóké") és ch'Havrannak ("az utazóké") neveztek el. A szakadárok magukat Rihannsuknak, vagy Kinyilatkozóknak nevezték.

200 évvel később a U.S.S. Carrizel fedezte fel a két világot, melyeket Romulusnak és Remusnak neveztek el, a földi római legenda után. romulán nőAz idegenektől való félelmükben a romulánok elpusztítottak minden feléjük közeledő hajót. A Csillagflotta több csapatot is küldtek a romulánok ellen, de azokat sorra elpusztították. Ezért a Föderáció a romulánoktól békésebb kapcsolatok kiépítését kérte, akik ezt el is fogadták. A békeegyezményben létrehozták a Semleges Övezet a romulán és a föderációs űr között.

6 évvel később, az 1709.2-es csillagidőn, a romulánok felrúgták az egyezményt és egy hadihajóval több föderációs állomást is megtámadtak. Kirk az Enterprise-sal sikeresen megállította a romulán hajót. Ez volt az első eset, hogy a Föderáció tanúja volt a romulánok álcázó technikájának, és arról is megbizonyosodhattak, hogy a romulánok valóban a vulkániak leszármazottai.

Nem sokkal később a romulánok és a klingonok szövetséget kötöttek. A klingonok megkapták a romulán álcázóberendezést, míg a romulánok megszerezték a klingon Ragadozómadár terviet. 2292-ben a klingonok békeszünetet kötöttek a Föderációval, ezért a romulánok a szövetséget felbontották. 2311-ben a Tomed incidensben több ezer föderációs polgár halt meg a romulánok miatt. Nem sokkal később a két fél aláírta az Algeron Egyezményt, melyben megerősítették a korábbi egyezményben foglaltakat.

A béke ellenére többször voltak villongások a két fél között. A klingon polgárháborúban a romulánok a Duras házat támogatták. A Föderáció nem avatkozott be közvetlenül a háborúba, de a romulánok semlegesítésére 23 csillaghajóval lezárták a klingon-romulán határt. Spock nagykövet a Romuluson földalatti mozgalmat hozott létre, melynek célja az volt, hogy a romulánokat visszavezessék őseikhez, a vulkániakhoz. A romulánok tudtak a mozgalomról és ennek leple alatt akarták megtámadni a Vulkánt, de végül lelepleződtek.

A Domíniummal való találkozás után a Föderáció megkapta a Defiantra a romulán álcázóberendezések egyikét, cserébe a Domíniumról küldendő adatokért. A Domíniumtól való félelmükben a romulánok megpróbálták bezárni a Gamma Kvadránsba vezető féregjáratot, de ez nem sikerült nekik. A romulán hírszerzés, a Tal Shiar, az Obszidián Renddel közösen készített elő egy támadást az Alapító bolygójára; a támadásuk végül teljes kudarcba fulladt, a Tal Shiar szinte teljesen elpusztult.

Miután kiderült, hogy egy hatalmas Jem'Hadar invázió készül az Alfa Kvadráns ellen, a Romulán Tanács úgy döntött, hogy hajókat küld a Deep Space Nine-hoz, a védelem megerősítésére. Nem sokkal később a flottát visszavonták. A romulánok megnemtámadási-egyezményt írtak alá a Domíniummal, hogy idejük legyen megerősödni. Miután a Domínium a Birodalom határainak közelébe került, a romulánok újjászervezték a Tal Shiart, és ellopták a U.S.S. Prometheus-t.

A romulánok egy flottát küldtek a Kardasszia/Domínium határra, és elpusztítottak több helyőrséget is, és hamarosan hivatalosan is csatlakoztak a Domínium elleni szövetséghez. A szövetség egyik első akciója a Chin'Toka rendszer elfoglalása volt. 2375 elején a romulánok megjelentek a DS9-en is.

Miután Breen csatlakozott a Domíniumhoz, a Domínium/Kardasszia/Breen szövetség igencsak megerősödött. De Kardasszia kiugrása után újra a korábbi erőviszonyok áltak fenn. Több véres csata után a Domínium végül vereséget szenvedett. A háború után a romulánok meg tudták őrizni erejüket a Kvadránson belül. A Föderációval és a klingonokkal kötött szövetség talán egy hosszú távú megegyezés lesz, amely hosszú időre biztosíthatja az Alfa Kvadráns békéjét.

Mini-chat


Copyright MyCorp © 2024