Péntek
2024-Júl-12
17:59:49
Főoldal
Orvosi technológia
MINDEN AMI STAR TREK Üdvözöllek Vendég | RSS Regisztráció
Belépés
Honlap-menü

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 302

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Orvosi technológiaAz orvosi technológia gyors fejlődése ma már azt jelenti, hogy egyetlen statikus referenciamunka - mint például ez - sem lehet képes katalógizálni az orvosi felszerelések minden formáját. Ezért ez az írás csak rövid részleteket közöl azon példákról, amelyek a Csillagflotta orvoslásában leginkább elterjedtek.

Hypospray:

A hypospray egy egyszerű és hatékony módja különböző anyagok intravénás bevitelére. Az eszköz egy szórófejet tartalmaz, amely a bőrön keresztül fájdalom nélkül juttatja be a szervezetbe a gyógyszereket, még a ruhán keresztül is. Ehhez csatlakozik egy cserélhető fiola, amely a beadandó anyagot tartalmazza. A hypospray számos előnnyel rendelkezik az egyszerű fecskendőhöz képest; mivel a spray a bőrt nem sérti fel, így a hypospray hegye nem szennyeződik az injekció során. Ezáltal az eszközt többször fel lehet használni a hegy sterilizációja nélkül. A hypospray ezen felül teljesen fájdalommentes, így az injekciótól való félelem már a múltté.

Bioágy:

A kórházi ágy az egyik legfontosabb kelléke egy orvosi intézménynek, mivel a beteg ezen tölti a legtöbb időt. A korai ágyak egyszerűek voltak - csak egy hely, ahol a beteg kényelmesen pihenhet . A technológia előrehaladtával a kórházi ágy jóval rugalmasabbá vált, és már csak idő kérdése volt, mielőtt rutin orvosi rendszerek kerületek bele; ez vezetett el az eszköz korai változatához, amelyet már bioágynak neveznek. Ma a Csillagflotta bioágyát úgy tervezik, hogy széleskörű alapinformációkat adjon a betegről az orvosi személyzetnek. Beépített érzékelők segítségébel a bioágy állandóan figyelhet olyan adatokat mint a szívverés, hőmérséklet, légzés, stb. Ezeket egy állandó helyre írja ki, általában egy a bioágy fejrésze feletti panelre. Így a megjelenített információ a lehető legtisztább és könnyen elérhető. A vizuális megjelenítés mellett a bioágyak hanginformációkat is adhatnak, például a szívverés hangja vagy automatikus figyelmeztetések arra az esetre, ha bármelyik testfunkció is eltérne a beállított értékhatártól. A bioágyak használata alapvetően azt jelenti, hogy minden mai kórházi ágy egyenlő - valójában még jobb - a századokkal ezelőtti "hatékony gondoskodás" filozófiájú ággyal. Azonban, arra azért nincs elég forrás, hogy minden típusú orvosi eszközt az ágyba integráljanak. Mivel az alapvető cél megváltozott, ezért még a legmodernebb orvosi intézmények is csak viszonylag kevés csúcstechnológiájú ágyat tartalmaznak, ezek mellett jóval nagyobb számú standard bioágyat használnak.

Lézerszike:

A lézerszike az egyik legegyszerűbb eszköze a modern orvoslásnak. A szike egy lézersugarat használ a penge helyett, ezzel vágják meg a beteget. A bemetszés ezáltal nagyobb fokú irányítás alatt lehet, és így megszűnt a fizikai érintkezés a beteg és az eszköz között, csökkentve a fertőzés veszélyét.

Kortikális stimulátor:

A kortikális stimulátor egy kicsi eszköz, amelyet a beteg agykéregbeli tevékenységek kontrollálására terveztek. A stimulátort a koponyára helyezik; olyan betegeknél használják akiknél csökkent vagy sérült az agyhullámminta.

Fiziostimulátor:

A fiziostimulátor egy olyan rendszer, amit sérült egyének metabolikus funkcióinak növelésére terveztek. Az egység egy kis tenyérben tartható eszköz. 2267-ben Dr. McCoy ezt az eszközt használta, hogy Kirk kapitányt kihozza a mély kómából.

Autovarrat:

Kézi egység, amelyet a bőrön lévő könnyebb sebek gyógyítására használnak. Autovarratokat használnak bemetszések lezárására, késsel vágott sebek gyógyítására, stb. 2369-ben egy autovarrattal gyógyították meg Picard kapitány szúrt sebét.

Neurális kábító:

Egy kis eszköz, amivel a beteget "elkábítják". A neurális kábítót általában műtétnél, altatáshoz használják.

Genetikus replikátor:

Egy fejlett orvosi rendszer, amit sérült szervek kvantum szintű vizsgálatára és élő pótlások replikálására terveztek. Az eszközt Dr. Toby Russell tervezte, aki a gerincsérülések szakértője. A Föderáció elutasította Dr. Russell kérvényét az emberi kísérletekre, mivel a kockázat elfogadhatatlanul magas volt. 2368-ban ezt az eszközt Worf hadnagyon használták, aki megbénult egy baleset után. A replikátornak sikerült új gerincet létrehoznia, de a beültetés során Worf meghalt a műtőasztalon. Szerencsére a klingon fiziológia lehetővé tette, hogy újjáéldejen és később teljesen felépüljön.

Bőrregenátor:

A bőrregenerátort a beteg bőrén lévő sérülések - pl. zúzódás, horzsolás - gyógyítására használják. A kézben is elférő eszközt az orvos a sérült terület fölött lassan előre-hátra mozgatja. A kezelés általában csak néhány másodpercig tart.

Defibrillátor:

A defibrillátort a szív szinusritmusának helyreállítására használják. A modern defibrillátorok kézben is hordozható eszközök, amelyeket a bőrre tesznek közvetlenül a szív fölött; elindítás után egy számítógép vezérelte áramütést küld a szívbe.

Szubdermális szike:

A szubdermális szikát bőr alatti bemetszésekhez használják, anélkül, hogy magát a bőrt megsértenék. Ennek segítségével egyszerűbb belső műtétek is elvégezhetők, a fertőzés veszélye és a bőrregenerátor használata nélkül.


Mini-chat


Copyright MyCorp © 2024