Péntek
2024-Júl-12
17:11:05
Főoldal
Klingonok
MINDEN AMI STAR TREK Üdvözöllek Vendég | RSS Regisztráció
Belépés
Honlap-menü

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 302

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

KlingonokKlingonok szimbóluma

Fiziológia

A klingon a legelső civilizációk közé tartozik, melyekkel a Föderáció találkozott. A klingonoknak számos különleges tulajdonságuk van. A testük sokkal jobban áll ellen a fizikai erőnek, mint más fajoké, és nagyobb az izommennyiségük is. A szerveiknek is nagyobb az ellenállásuk, ami csata közben a harcosoknak nagyobb rugalmasságot ad. A legtöbb szervből, illetve életfontosságú testfunckióból többszörös tartalékuk van. Erős a mellkasi csontjuk, valamint a háti csontok, köztük a gerinc. A homlokukon kinövések vannak, és ezek minden klingonnál másképpen néznek kis. Ezek a kinövések csak úgy 2290-re jelentek meg minden klingonon, valószínűleg valamilyen vírusos mutáció, vagy genetikai kísérlet hatására. A szaglószervi érzékelésük nagyon éles, és képesek megkülönböztetni a klingon társaikat is. A klingonoknak nincs könnyzacskójuk, a vérük pedig levendula színű.

Társadalom és kultúra

Gowron

A Klingon Birodalom a Föderációval és a Romulán Birodalommal határos. A központi kormányzat, a Kancellárral és a Nagytanáccsal, a Kronoszon (klingonul: Qo'noS) található. Mindkét poszton csak nagy hatalmú házak tagjai lehetnek.
A Qo'noS a Földnél kb. másfélszer nagyobb M-típusú bolygó. Legnagyobb városa, egyben a birodalom központja, az Első Város, vagyis veng wa'DIch.
A család helyzete, megítélése, és az egyén megbecsülése játssza a legfőbb szerepet a társadalmi funkcióknál. A társadalom hierarchikus felépítésű. A státusz általában a származástól és a kapcsolatoktól függ. A felsőbb osztályokba a Nagy Házak tartoznak, amelyek legtöbbje igen gazdag, és hatalmas földjeiket fegyveresek védil. A többieknek - Kis Házaknak - kevesebb befolyásuk van, és gyakran erősebb házakkal kell szövetséget kötniük a túlélésért. A tradíció az életük igen fontos része, és a hagyományok valamiféle megtörése komoly inzultus a társadalomra nézve. A vérvonal, és a rokonság is nagyon fontos minden igazi klingonnál. Ha egy klingon csatlakozni akar egy családhoz, akkor át kell esnie a R'uustal-on, miután megszerzi a családfő jóváhagyását. A Házakat általában a legidősebb férfi családtag vezeti.
A tradíciók elválaszthatatlan része a különböző rituálék, amelyek mérföldköveket jelentenek egy klingon életében, vagy a Birodalom történetében. Az egyik ilyen fontos rituálé az Utódlás rítusa, amelyet a Birodalom jövőbeni vezetőjének kell teljesítenie, és az Utódlás Bírája ellenőrzi a rítus lefolyását.

A klingonok a legfontosabbnak a becsülettel való halált tartják, ez fontosabb még a becsületes életnél is. "Jó nap ez a halálra" - szokták mondani csata előtt. A kegyelemért való könyörgés, és az élet hasztalan meghosszabbítása a legnagyobb szégyen egy klingonnál. A klingonok hisznek a túlvilágban - Sto-Vo-Kor-nak nevezik -, de nincs temetési szertartás.

Kormányzat

A Klingon Birodalmat a Klingon Nagytanács irányítja, amely nagyjából két tucat taggal rendelkezik a legnagyobb Házakból. A tanács tagjai az Első Város Nagycsarnokában gyűlnek össze. A Tanács vezetője a Kancellár, aki egyben a Birodalom vezére. Jelenleg Martok tölti be ezt a tisztséget. 2369-től újra van Császár is - ezt a posztot évszázadokig nem töltötték be -, Kahless, a Felejthetetlen klónja. Neki nincs politikai hatalma, viszont fontos vallási és szertartási szerepet tölt be a klingon társadalomban.

Történelem

A modern Klingon Birodalmat Kahless, a Felejthetetlen alapítótta, aki megölte a zsarnok Molort, és egyesítette a társadalmat kb. 1500 éve. Kahless több tudományban is igen járatos volt, és a műveit még ma is tanítják a klingonoknak. Kahless felismerte, hogy a fajtáját egyre emészti a hűtlenség, az árulás, ezért arra figyelmeztette a népét, hogy még a barátokból is lehet ellenség. Végül ez lett a végzete is, hiszen 2125-ben K'ashked megölte, mert túl népszerűnek tartotta.

2218-ban vette fel először egymással a kapcsolatot a Föderáció és a Klingon Birodalom. A kapcsolat jó 70 évig igen ellenséges volt. 2289-ben tárgyalások folytak a két fél között, kevés eredménnyel, de a klingonok körükbe fogadtak egy föderációs diplomatát, Curzon Daxot. Nem sokkal később a klingonok szövetséget kötöttek a romulánokkal. A romulánok átadták az álcázóberendezésüket, a klingonok pedig átadták csatahajóik terveit. A szövetség végül 2292-ben fel is bomlott.

A fordulópont a Föderáció és a Klingon Birodalom közti kapcsolatokban az után következett be, hogy a Kronosz egyik holdja, a Praxis felrobbant. Ez a hold volt a bolygó fő energiaellátója. Félve az elkövetkező káosztól Gorkon Kancellár, a Nagytanács vezetője, béketárgyalásokat kezdeményezett a Föderációval, felismerve, hogy a birodalom nem összpontosíthat már csak a hadi fejlesztésekre. Gorkon beleegyezett, hogy elutazik a Földre, de útközben megőlték. Kirköt és McCoy-t a klingonok bebörtönözték a történtek után. A béketérgyalásokat a Khitomeren folytatták. A tárgyalások végül sikeresen záródtak, és 2292-ben aláírták az egyezményt. A romulánok erre válaszul felbontották a klingonokkal kötött szövetséget.

Habár a békét nem volt könnyű fenntartani, az évek alatt a két fél egyre inkább megértette másikat. Az Enterprise-C bátor tette, hogy megvédte a Narendra III klingon helyőrséget a romulán erőktől, tovább erősítette a kapcsolatot. 2364-ben Worf lett az első klingon Csillagflotta tiszt.

Az Eredeti sorozat klingonja

K'mpec Főtanácsos még előre kijelölte, hogy halála után Jean-Luc Picard legyen az Utódlás Bírája. A főtanácsosi címre két klingonnak volt nagy esélye: Durasnak, és Gowronnak. Durast Worf megölte, így Gowron lett a Főtanácsos. A Duras család ebbe nem törődött bele, és megpróbálták Toralt, Duras fiát, a főtanácsosi posztra juttatni. Néhány tanácstag a Duras család oldalára állt, mások Gowron pártján maradtak. Polgárháború tört ki. A Duras-házat titokban a romulánok is támogatták. A Föderáció ezért lezáratta a romulán-klingon határt. A Duras-ház végül vereséget szenvedett, és Gowron megerősíthette a pozícióját.

Kahless, betartva halála előtt tett igéretét, visszatért a Kronoszra 2369-ben. Később kiderült, hogy csak Kahless egy klónjáról van szó. Gowron tudta, hogy a népének szüksége van Kahless vallási vezetésére, ezért úgy döntött, hogy a klón legyen a vallási vezető, de a hatalom a Főtanácsos és a Tanács kezében maradt.

Ekkortájt jelent meg a Domínium az Alfa Kvadránsban. A klingonok úgy gondolták, hogy a kardassziai Detapa Tanács tagjait alakváltókra cserélték ki, ezért megtámadták Kardassziát, hogy kiűzzék az alakváltókat. A klingonok a Föderáció ellenkezése ellenére sem adták fel terveiket, ezért a klingonok a Föderációval is szembekerültek. A klingonok áttórték a kardassziai védelmi vonalakat. Néhány tanácstagot a Deep Space Nine-ra menekítettek, erre a klingonok megtámadták az állomást. Végül Sisko megmutatta Gowronnak, hogy az Alapítók állnak az események hátterében, hogy így ugrasszák össze a szövetségeseket. A Föderáció és a klingonok között eredménytelen tárgyalások folytak a vitás ügyek elsimítására. Végül Gowron felmondta a Khitomeri Egyezményt. Nem sokkal később Odonak támadt egy gyanúja, miszerint Gowron egy alakváltó. Sisko, Worf és Odo meg akarta akadályozni Gowront, abban, hogy háborút indítson a Föderáció ellen, de Martok tábornok elfogta őket. Nem sokkal kiderült, hogy igazából Martok az alakváltó, és nem Gowron. Az ál-Martokot végül megölték. A klingonok és a Föderáció fegyverszünetet kötött. A fajok közötti bizalomban keletkezett károk túl nagyok voltak, így már senkisem akadályozhatta meg a Jem'Hadar inváziót. Nem sokkal később Kardasszia csatlakozott a Domíniumhoz. A veszélyhelyzetben a két fél újra aláírta a Khitomeri Egyezményt. Így a klingonok és a Föderáció együtt harcolhattak a Domínium ellen. A Domínium egyre erősebb lett az Alfa Kvadránsban, ezért a Föderáció elhatározta, hogy lezárják a Gamma Kvadránsba vezető féregjáratot, és elhagyják a DS9-et.

A Föderáció eközben egyre súlyosabb veszteségeket szenvedett, és mivel a Domínium megakadályozta, hogy lezárják a féregjáratot, ezért a Föderáció a DS9 visszafoglalására indított egy sikeres támadást. A féregjáratban lakó Próféták segítségével sikerült visszaverni a Jem'Hadar támadást. Nem sokkal később a romulánok is csatlakoztak a Föderáció/klingon szövetséghez. Az egyik első közös akciójuk a Chin'Toka rendszer elfoglalása volt. Nem sokkal később Dukat megszerezte a Prófécia kristályát. A féregjárat ezzel lezárodott, és összeomlott. Breen belépett a háborúba a Domínium oldalán. Ezzel az erőviszonyok újra a Domíniumnak kedveztek. A Chin'Toka rendszert is sikerült visszaszerezniük.

Martok nem akarta végrehajtani Gowron parancsait. Worf sem értett egyet a kancellárral, mert úgy gondolta, hogy az csak a politikai helyzetét akarja azokkal megerősíteni. Worf megölte Gowront Bat'leth párbajban. Ezek után Martok lett a kancellár. A szövetség sikeresen visszaverte a Domíniumot, akiknek Kardasszia Egy közelébe kellett visszahúzódniuk. A szövetség egy mindent eldöntő támadásra szánta el magát. Kardasszia is a szövetség oldalára állt. A támadás végül sikerrel zárult. A Domínium visszavonult a Gamma Kvadránsba.

Worfot választották a Föderáció új kronoszi nagykövetévé. Az új kancellár és az új föderációs nagykövet munkája újabb fordulópontot hozott a Klingon Birodalom történetében.

Mini-chat


Copyright MyCorp © 2024