Péntek
2024-Júl-12
16:18:06
Főoldal
Epizód - 1. évad
MINDEN AMI STAR TREK Üdvözöllek Vendég | RSS Regisztráció
Belépés
Honlap-menü

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 302

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0


Első évad

1. Az embercsapda
The Man Trap

A U. S. S. Enterprise, miközben orvosi ellátmányt visz az M 113-nak, találkozik egy alakváltó "vámpírral", amely teljesen kiszívja a sót az emberek testéből.
A bemutatkozó epizód megalapozta a sorozat hangvételét. Dr. Leonard McCoy érzelmektől áthatott, szerelmet tükröző fellépése jelez egy irányvonalat a sorozatban. A forgatókönyvek a legénység személyes életének mélyére hatolnak - az űrhajón kívüli különös, új világok felfedezése mellett. Érdemes megjegyezni az eredeti, később megváltoztatott phaser fegyvereket, a hajó turboliftjénak hanghatásait és McCoy különös orvosi műszereit.
Érdekesség: McCoy nem az utolsó Csillagflotta tiszt, aki rálő a szeretett nőre: Rikernek ugyanezzel a kemény döntéssel kell szembenéznie a ST: TNG "The Vengeance Factor" ("A bosszú tényező") c. epizódjában. Az M 113 "sóvámpírjának" és halálos éhségének árnya évekkel később újra felidéződik a ST: DS9 negyedik szezonjának "The Muse" ("A múzsa") c. epizódjában, amelyben a rejtélyes Onaya kiszívja a létfenntartó energiát Jake Sisko agyából. Az alakváltó gondolata, amely újra felbukkan a ST: TNG "The Dauphin" és "Aquiel" c. epizódjaiban, valamint a "ST VI: A nem ismert tartomány" c. filmben, később visszatér, hogy a ST: DS9 alakváltó Odojának karakterében tartósabb formát öltsön.


2. Charlie X
Charlie X

Egy űrárva (Robert Walker Jr.) pusztítást visz végbe az Enterprise-on, telekinetikus erejét az emberek eltüntetésére használva. Robert Walker Jr. tágra nyílt szemű játéka növeli a drámai feszültséget, ugyanakkor hatásosan alkalmazzák a speciális effektusokat néhány borzongató jelenetben, amikor Charlie "eltávolítja" a legénység egyik tagjának arcát, akiről azt hiszi, rajta nevet.
Figyelemreméltó vendégszereplő: A tehetséges Abraham Sofaer, aki Thasiant játssza, brit színpadi színész volt az 1930-as és '40-es években, mielőtt Hollywoodba költözött volna. A "Quo vadis?" c. filmben is játszott.
Érdekesség: Az idegen befolyásnak kitett űrárva gondolata visszatér a ST: TNG "Suddenly Human" ("Hirtelen emberré válni") c. epizódjában.


3. Ahol még ember nem járt azelőtt
Where No Man Has Gone Before

Az Enterprise találkozik egy erőtérrel, amely a legénység egyik tagját átalakítja egy energiától kavargó, mindennél erősebb lénnyé.
Ez az epizód eredetileg a második pilot filmnek készült. Az ember halhatatlanság iránti vágya kerül a középpontba, amikor Gary Mitchell parancsnokhelyettes - Kirk akadémiai osztálytársa és legjobb barátja - olyan lénnyé kezd változni, amelynek felsőbbrendű mentális ereje kockára teszi a hajót és a legénységet. Shatnernek van néhány nagyszerű pillanata, amikor Kirk azzal a felismeréssel küzd, hogy legénysége megmentése érdekében meg kell ölnie barátját.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Gary Lockwood Stanley Kubrick "2001: Űrodüsszeia" c. filmjének egyik űrhajósaként tér vissza a sztárok közé. Sally Kellerman játszotta a pimasz Hothips Hoolihant az MASH filmváltozatában.
Érdekesség: Ebben az epizódban, amely eredetileg pilot filmnek készült, Spock szemöldöke élesebben ível felfelé. Magában a sorozatban szemöldökének ívét finomították. A nézők megjegyezhetik, hogy a későbbi epizódokban Spock szemöldöke kevésbé feltűnő.


4. A kitárulkozás ideje
The Naked Time

Tudósok egy csoportjának elszállítása közben az Enterprise felderítő csapatát megfertőzi egy betegség, amelytől a hajó legénysége elveszíti gátlásait.
Az epizódot nagyszerű vidám felhangok tarkítják, ugyanakkor felfedi a legénység legbenső gondolatait és érzéseit, és bemutatja a fő karakterek jellemző vonásait: Kirköt mint hallgatag hősi típust, Spockot mint olyasvalakit, akit gyötör a vágy, hogy átengedje magát az emberi érzelmeknek, és a vívódó McCoyt mint az egykori tudomány emberét, aki bőszen folytatja gyógyító tevékenységét. Ebben az epizódban tűnik fel először Kevin Riley hadnagy (Bruce Hyde), a rajongók korai kedvence, aki a hajó vezérlése közben a jó öreg országból származó ír dallamokkal szórakoztatja a legénységet. Ebben az epizódban villan fel először a Jefferies-cső képe, amelyet a klasszikus sorozat művészeti rendezőjéről, Matt Jefferies-ről neveztek el. A viselkedést megváltoztató betegség visszatér, hogy megfertőzze Picard Enterprise D-jének legénységét a "The Naked Now" ( "Újra itt a kitárulkozás ideje") c. epizódban.
A legjobb pillanat: Kirk arckifejezése, amikor Riley még egyszer elénekli: "Hazaviszlek újra, Kathleen".
Érdekesség: Majel Barrett első figyelemreméltó pillanata, amikor Chapel nővér felfedi az érzelmileg távoli Spock iránti vonzalmát.


5. A belső ellenség
The Enemy Within

A transzporter bizarr működési hibája Kirköt két lénnyé választja szét - egyikük jó, a másik gonosz -, akik az Enterprise irányításáért harcolnak.
Richard Matheson forgatókönyve nagyszerű lehetőséget jelent Shatner színészi kvalitásai számára. A két Kirkről szóló elgondolást újra felelevenítik a szezon egyik későbbi, "What Are Little Girls Made of?" ("Miből vannak a kislányok?") c. epizódjában. Egy hasonló transzporter baleset következtében Riker parancsnok is szembekerül másik énjével ("Second Chances"/"Második esélyek"/).
Érdekesség: Spock először alkalmazza a vulkáni nyakszorítást.


6. Mudd asszonyai
Mudd's Women

A bolygóközi szélhámos, Harry Mudd a fedélzetre transzportál három ragyogó nővel, akik biztosítékok lesznek, amikor az Enterprise-nak dilítium kristályokat kell szereznie.
Két sikeres megjelenése közül az első alkalommal Roger C. Carmel felvidítja a nézőket a XXIII. századi szélhámos művész, Harcourt Fenton Mudd szerepében.


7. Miből vannak a kislányok?
What are Little Girls Made of?

Az Exo III bolygón tartózkodása közben Kirk felfedez egy tudóst, aki rájött, hogyan kell android másolatokat létrehozni - beleértve magának Kirknek a másolatát is.
Még egyszer visszatérve a Kirk másolatáról szóló elképzelésre - ezúttal androidként -, az epizód ritka bepillantást enged Chapel nővér magánéletének múltjába, aki egykor dr. Roger Korby jegyese volt. Először esik említés Kirk bátyjáról, George Samuel Kirkről, akinek holttestét (Shatner alakításában) az első szezon "Operation - Annihilate!" ("Operáció - megsemmisítés!") című epizódjában láthatjuk.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Ted Cassidy (Lurch az Addams család c. amerikai televíziós sorozatban) az android Rukként tűnik fel. Cassidy később benne volt Roddenberry eladatlan 1973-as "Genezis II" c. TV sorozathoz készült pilot filmjében.


8. Miri
Miri

Az Enterprise felderítő csapata lesugárzik egy bolygóra, amelyről úgy tűnik, gyerekek lakják, akikről azonban kiderül, hogy valójában több mint 300 évesek. A forgatókönyv egy csavar Pán Péter meséjére a gyerekekről, akik sohasem nőnek fel. Egy rémisztő pillanatban Kirköt megtámadják a gyerekek, és a jelenetet egy kislány mosolygó arca szakítja meg.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Kim Darby ("Valódi elszántság") és Michael J. Pollard ("Bonnie és Clyde").
Érdekesség: A fiatal lány, akit Kirk biztonságba visz, történetesen Shatner lánya.


9. Az elme tőre
Dagger of the Mind

Miközben ellátmányt visznek egy büntetőkolóniára a Tantalus V-ön, Kirköt megdöbbenti a felfedezés, hogy a kolónia vezetője egy halálos készüléket használ a foglyok irányítására.
Igazán idegborzolóak azok a pillanatok, amikor Van Gelder az idegsemlegesítővel kínozza Kirköt. Ezeket a jeleneteket idézi fel a ST: TNG "Chain of Command" ("Parancslánc") c. epizódja, amikor Picard szembenéz kardassziai kínzójával.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Morgan Woodward visszatér Tracey kapitányként a "The Omega Glory" ( "Omega dicsőség") c. epizódban.
Érdekesség: A vulkáni elmeegyesítés első előfordulása.


10. A corbomit-manőver
The Corbomite Maneuver

Az Enterprise-t foglyul ejti egy jármű vonósugara, amelynek parancsnoka egy ijesztő idegennek látszik az űrhajó kivetítőernyőjén. Nagyszerű forgatókönyv egyszerű tanulsággal: a külső megtévesztő lehet. A feszültséget növeli a rémisztő idegen, Balok ismétlődő megjelenése az űrhajó kivetítőernyőjén.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Clint Howard (az Apollo 13 rendezőjének, Ron Howardnak a fivére) a DS9 "Past Tense" ("Múlt idő") c. epizódjának második részében egy hontalan emberként tér vissza a Star Trek-be.


11-12. A menazséria I-II.
The Menagerie I-II.

Az Enterprise eredeti parancsnokát, Pike kapitányt (Jeffrey Hunter) az Enterprise fedélzetére transzportálják, és Spock a hajót a Thalos IV-re, egy, a Föderáció illetékességi területén kívüli bolygóra irányítja. Díjnyertes epizód, amely a drámai előadásmódról emlékezetes. Ez a ritka kétrészes epizód felhasználja a sorozat "The Cage" ("A ketrec") című, két évvel korábban forgatott, el nem fogadott pilot filmjéhez felvett jeleneteket. Jegyezzük meg Spock élesen ívelt szemöldökét és Majel Barrett feltűnését Egyesként, az Enterprise eredeti első tisztjeként. Spock az első csillagflotta tiszt az eredeti sorozatban, aki hadbíróság elé kerül.
A legjobb jelenet: Kirk megvédi Spock jellemét - amelyet McCoy megkérdőjelez -, és megdöbben, amikor felismeri, hogy a vulkáni érthetetlen viselkedése által saját élete és karrierje is veszélybe került.
Érdekesség: A sebhelyes és sérült Pike-ot Sean Kenney alakítja, aki az"Arena" és az "A Taste of Armageddon" ("Egy kis ízelítő a végpusztulásból") c. epizódokban is feltűnt. Malachi Throne a romulán Pardek szenátorként tér vissza a ST: TNG kétrészes "Unification" ("Egyesítés") c. epizódjában.


13. A király lelkiismerete
The Conscience of the King

Egy bolygóközi Shakespeare színtársulatot az Enterprise-nak következő fellépése helyszínére kell szállítania, annak ellenére, hogy Kirk meg van győződve róla, hogy vezetőjük egy hírhedt politikai figura. Kirknek a színtársulat vezetője, Anton Karidian igazi személyazonosságának leleplezése iránti megszállottságát a háborús bűnökért és tömeggyilkosságért érzett bosszúvágy tölti meg. A shakespeare-i témák ügyes egymás mellé helyezése a "Hamlet"-ből és a "Macbeth"-ből vett szakaszok felhasználásával kitűnő drámát eredményez.
Érdekesség: Bruce Hyde utolsó TV szereplése Riley hadnagyként.


14. A félelem egyensúlya
Balance of Terror

A romulánok és a Föderáció közötti konfliktus galaktikus macska-egér játékká válik, amikor a romulánok megtámadják a 4. állomást, amely a két terület közötti semleges zónát őrzi. Először jelennek meg a romulánok, akiknek vonásai meglepően hasonlóak a vulkániakéihoz, valamint a romulán ragadozó madár és annak ravasz álcázóberendezése. Leonard Nimoynak van néhány remek pillanata, amikor szembe találja magát Stiles hadnagy - akinek családja a romulánok ellen harcolt - bizalmatlanságával és nyílt ellenségességével. Kirk lesz az első kapitány, aki az űrhajó fedélzetén levezet egy esküvőt: egy kötelesség, amelyet később Picard is teljesít, Miles O'Brien és menyasszonya, Keiko számára a ST: TNG-ben.
Érdekesség: Mark Lenard első megjelenése, romulán parancsnokként. Később inkább Sarekként, Spock apjaként vált ismertté, akivel először a "Journey to Babel" ("Utazás Babelre") c. epizódban találkoztunk.


15. Eltávozás
Shore Leave

Miközben eltávozáson vannak egy idilli, Földhöz hasonló bolygón, Kirk és az Enterprise legénysége felfedezi, hogy ha az ember minden kívánsága valóra válik, annak katasztrofális következményei lehetnek. Egy "Alice Csodaországban" jellegű fantázia epizód, mulatságos jelenetek (mint amikor Kirköt verekedős régi osztálytársa, Finnegan üldözi) és jól időzített, megrázó pillanatok (mint az a jelenet, amikor McCoyt halálosan megsebesíti egy lándzsáját forgató, lóháton ülő lovag) keverékével. McCoy lesz az első a legénység állandó tagjai közül, aki feltámad a halálból.
Érdekesség: A XXIV. században Picard a Risa nevű fantáziabolygón tartózkodik a "Captain's Holiday" ("A kapitány szabadsága") c. epizódban, a "Where No One Has Gone Before" ("Ahol még senki sem járt azelőtt") c. epizódban pedig ő és legénysége az űr egy olyan területére érnek, ahol a gondolat valósággá válik. A későbbi Star Trek sorozatban a holofedélzet teremt keretet a képzelet játékaihoz.


16. A Galileo-7
The Galileo Seven

Spocknak és felderítő csapatának gondoskodniuk kell magukról az űrkomp kényszerleszállása után a Taurus II bolygón, amikor elveszítenek minden kapcsolatot az Enterprise-zal.
Amikor az kerül szóba, hogy Spock rendelkezik-e olyan parancsnoki képességekkel, mint a kapitány, az első tiszt feladja vulkáni logikáját, és érzelmi döntést hoz, amely megmenti társai életét, és megváltoztatja a legénység megítélését: hidegvérű tudós helyett immár hozzáértő vezetőnek tekintik. Kitűnő pengeváltások Spock és McCoy között. Az Enterprise űrkompjának első használata.


17. Gothos fegyvernöke
The Squire of Gothos

Egy Trelane nevű jampec foglyul ejti az Enterprise-t, és Kirköt három társával a saját világába transzportálja, személyes szórakoztatására. Egy újabb fura epizód, amely feleleveníti az erős, gyermeki idegen képzetét, amellyel először a "The Corbomite Maneuver" ("A corbomite manőver") című epizódban találkoztunk. Trelane, aki rövid úton bíróság elé állítja Kirköt árulásért, Q-nak, a XXIV. század fő bajkeverőjének szórakoztató XXIII. századi előfutára.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Trelane szüleinek hangját James Doohan és Barbara Babcock adják; utóbbi később feltűnt az "A Taste of Armageddon" ("Egy kis ízelítő a végpusztulásból") és a "Plato's Stepchildren" ("Platon mostohagyermekei") című epizódokban.
Érdekesség: William Campbell a "The Trouble with Tribbles" ("Baj van a tribblikkel") című epizódban újra feltűnik mint Koloth, a klingon kapitány, akinek szerepét 26 évvel később ismét életre kelti a ST: DS9 "Blood Oath" c. epizódjában.


18. Aréna
Arena

Egy láthatatlan lény mind Kirköt, mind pedig a gyíkszerű gornok parancsnokát egy sivár világba transzportálja, ahol arra kényszeríti őket, hogy összetákolt fegyverekkel harcoljanak.
A kalifornia Vasquez Rocks sivatagi környezete (a "Friday's Child" /"Pénteki gyermek"/ c. epizódban használt helyszín) erőteljes hátteret kölcsönöz az epizódnak. Egyedül lévén, Kirk arra kényszerül, hogy saját deduktív gondolkodását használja a gornnal vívott csata eldöntésére.


19. A holnap tegnappá válik
Tomorrow is Yesterday

Miután az 1960-as évek körüli időszakba, Föld körüli pályára lökődik vissza, az Enterprise-t a légierő egyik pilótája UFO-ként azonosítja, és Kirk és Sulu arra kényszerülnek, hogy lesugározzanak a Földre, viszaszerezni a képi bizonyítékot.
Ez az első epizód, amely a Star Trek karaktereit mai földi környezetbe helyezi - komikus következményekkel; különösen humoros az a jelenet, amelyben a légierő biztonsági emberét, miután felsugározzák az Enterprise-ra, bámulatba ejti a replikátor álta előállított tál csirkehúsleves.
Érdekesség: A klasszikus legénységnek számos találkozása lesz a XX. századi Földdel - nevezetesen a "The City on the Edge of Forever" ("Város az örökkévalóság peremén") és az "Assignment: Earth" ("Célpont: a Föld") c. epizódokban, valamint a "ST IV.: A hazautazás" c. mozifilmben, míg a DS9-ben Quarkot, Romot és Nogot földönkívüliekként tartóztatják le a "Little Green Men" ("Kicsi zöld emberkék") c. epizódban.


20. Hadbíróság
Court Martial

Kirk-öt gondatlansággal vádolják a legénység egyik tagja, Finney véletlen halála miatt.
Kirk a második tiszt, Spock után, akinek hadbírósággal kell szembenéznie. Shatner tündököl az epizódban, amely alapos személyes vizsgálat alá veszi Kirköt, aki védi magát, hogy megmentse karrierjét. Kiváló bepillantást nyerhetünk a magas rangú tisztek Kirk iránti tántoríthatatlan lojalitásába. Nem meglepő módon Spock megingathatatlan vulkáni logikája menti meg a helyzetet, felmentve Kirköt az igazságtalan vádak alól, az elkeseredett McCoy nem csekély meglepetésére.
A legjobb párbeszéd: McCoy Spocknak: "Mr. Spock, Ön a leghidegvérűbb ember, akit valaha is ismertem." Spock válasza: "Nos, köszönöm, doktor."
Figyelemreméltó vendégszereplő: Elisha Cook Jr.-ra, aki Kirk védőügyvédjeként tűnik fel, leginkább az 1941-es klasszikus filmben, "A máltai sólyom"-ban alakított szerepéről emlékszünk.
Érdekesség: Később mind Kirköt, mind pedig McCoyt emberölés vádjával állítják bíróság elé (igazságtalanul) a klingon kancellár, Gorkon halála miatt a "ST: Az ismeretlen tartomány" című filmben.


21. Az archonok visszatérése
The Return of the Archons

Kirk, Spock és McCoy lesugároznak a Beta III-ra, ahol egy, az 1890-es évekre emlékeztető western stílusú várost találnak, amelyet békés betaiak laknak, akik a diktatorikus Landru - valójában egy computer - irányítása alatt élnek, aki kiirtotta az egyéni gondolkodást. Ebben az epizódban egy, a technológia és a rend iránti szükséglet által vezérelt univerzumban egy computer által vezérelt, a kreativitástól és individualizmustól teljesen mentes társadalmat fedezünk fel. A Beta III polgárai képtelenek arra, hogy önmaguk gondolkodjanak, az érzelmek kifejezése pedig korlátozott.
Érdekesség: A western motívumok alkalmanként felbukkannak a Star Trek-ben, mint például a TNG "A Fistful of Datas" ("Egy maréknyi Data") c. epizódjában.


22. Írmag az űrben
Space Seed

Miután rábukkan az S. S. Botany Bay nevű alvó hajóra, az Enterprise felfedezi, hogy annak legénysége - akik még mindig a fedélzeten vannak, mély ájulásban - a XX. század végéről származó szuperintelligens, szupererős emberekből áll, akiket genetikai úton állítottak elő. A Star Trek megelőzte a korát ezzel az epizóddal, amelyben kriogéniával (az emberi szövet lefagyasztásával) párosult génmanipulációróól volt szó, és amely bemutatta a klasszikus sorozat legfélelmetesebb antihősét, Khan Noonien Singh-et.
Érdekesség: Montalban 15 évvel később erőteljesen keltette életre ismét mitikus szerepét a "ST: Khan haragja" című filmben, amelyben Khan módot keres arra, hogy megbosszulja felesége halálát (Marle McGivers). A kriogénia témája későbbi epizódokban is visszatér, például a ST: TNG "The Neutral Zone" ("A Semleges Zóna") és "The Emissary" ("A küldött") c., és a ST: Voyager "The 37s" és "The Thaw" ("Az olvadás") c. epizódjaiban. Az S. S. Botany Bay modelljét később, a "The Ultimate Computer" ("A végzetes computer") c. epizódban teherhajóvá alakították át.


23. Ízelítő az armageddonból
A Taste of Armageddon

Kirk és felderítő csapata egy furcsa világot fedez fel az Eminiar VII bolygón: két társadalom harcol egymással, de tényleges csata helyett mindkettő azt parancsolja saját polgárai ezreinek, hogy önként menjenek a halálba. Érdekes kiállás a háború értelmetlensége mellett a Star Trek legfelkavaróbb történetében. Az Eminiar VII polgárai vezetőik parancsára önként vállalják a halált.
Érdekesség: Barbara Babcock, aki Trelane anyjának hangját kölcsönözte a "The Squire of Gothos" ("Gothos fegyvernöke") című epizódban, itt visszatér egy megsemmisítésre kiszemelt polgár személyében, később pedig a harmadik szezon "Plato's Stepchildren" ("Platon mostohagyermekei") című epizódjában.


24. A paradicsom innenső oldala
This Side of Paradise

Az Enterprise föderációs telepesek egy csoportja után nyomoz, akikről régóta feltételezik, hogy meghaltak. Ehelyett tökéletes egészségi állapotban találják a telepeseket, a bolygón található spóráknak köszönhetően, amelyek lehántják az emberek negatív érzelmeit, átengedve őket a boldogság állapotának. Ez Spock tündöklése: a vulkáni először adja át magát az emberi örömnek. A szerelmi jelenetek Spock és Leila között nagyon meghatóak. Nimoy játéka rengeteg új csodálót vonz.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Leilát a néhai Jill Ireland alakítja érzékenyen, aki - mielőtt hozzáment Charles Bronsonhoz - a brit színész, David McCallum felesége volt.


25. Ördög a sötétben
The Devil in the Dark

Egy bányabolygó főmérnöke arra kéri Kirköt és Spockot, hogy szabadítsák meg őket a sziklaszerű teremtménytől, amely módszeresen gyilkolja a bányászokat.
Ez a gondolatébresztő epizód Kirk túláradó könyörületét és élet iránti tiszteletét hangsúlyozza. Az alagútban, amikor Spock arra kéri, ölje meg a hortát, Kirk embersége megtiltja, hogy elpusztítsa, amit még nem ért meg. Spock is megérti az igazságot, amikor - vulkáni elmeegyesítés segítségével - megismeri a horta fájdalmát és szenvedését.
A legjobb sor: Amikor felszólítják, hogy segítsen a sérült sziklalénynek, McCoy felkiált: "Orvos vagyok, nem kőműves!"


26. A kegyelem küldetése
Errand of Mercy

Az Enterprise felderítőcsapata és egy klingon kontingens egyidőben érnek földet az önelégült Organia bolygón.
Az első epizód, amely felfedi a Klingon Birodalom harcias természetét. A Föderáció, amelyet az Enterprise legénysége képvisel, éppen olyan agresszívan próbálja elnyomni az organiaiak béketörekvését.
A legjobb párbeszéd: Kirk klingon ellenfeléhez: "Az organiaiak nem fogják hagyni, hogy harcoljunk." Kor: "Micsoda szégyen, kapitány. Dicsőség lett volna."
Figyelemreméltó vendégszereplő: A veterán színpadi és televíziós színész, John Colicos csodálatosan alakította Kor parancsnokot, az első klingont. 27 évvel későb a DS9 "Blood Oath" c. epizódjában újra életre kelti Kor szerepét.


27. Az alternatív tényező
The Alternative Factor

Kirk ugyanannak az idegennek két változatával találkozik: az egyik törvénytisztelő, a másik dühöngő őrült, akinek minden igyekezete az univerzum teljes elpusztítására irányul.
Érdekesség: Az alternatív univerzum témájával a második szezon "Mirror, Mirror" ("Tükröm, tükröm") cínű epizódjában is találkozunk.


28. Város az örökkévalóság peremény
City on the Edge of Forever

Dr. McCoy átmenetileg megőrül, és letranszportál egy bolygóra, ahol átlép egy időkapun - arra kényszerítve Kirköt és Spockot, hogy kövessék. A klasszikus sorozat egyik legjobb epizódja, amely Hugo-díjat nyert a legjobb drámai produkció kategóriában - olyan megdöbbentő befejezéssel, amely a legtöbbet hozza ki az időutazás gyakran ismétlődő témájából, és felidézi a Brooklyn-hidat és New York-ot az 1930-as években.
A legszívszorítóbb jelenet: Kirknek, aki beleszeretett egy Edith Keeler nevű szociális munkásba, meg kell állítania McCoyt, hogy az ne mentse meg Keeler életét, miután felfedezi, hogy ha életben maradna, az megváltoztatná a Föld történelmének folyását, lehetővé téve, hogy Hitler megnyerje a második világháborút.
Érdekesség: A londoni születésű Joan Collins a látomásos Edith Keelerként - aki a Dinasztiában játszott Alexis Carrington Colby éles ellentéte - sarokkővé válik a Star Trek történetében.


29. Megsemmisítés hadművelet
Operation - Annihilate!

Miután bátyja, Sam egy rejtélyes betegség következtében meghal a Deneva bolygón, Kirk amőbaszerű teremtményeket fedez fel, amelyek beszivárognak áldozatuk idegrendszerébe, és őrületet okoznak. Unokaöccse, Peter árván marad, miután a betegség mindkét szülőjét elragadja. Az első szezon utolsó epizódja versenyfutás az idővel: McCoy arra törekszik, hogy ellenszert találjon a kritikus betegségre, amíg Kirk azzal a tudattal néz szembe, hogy ha nem találnak ellenszert, el kell pusztítania a bolygót.
Érdekesség: Találkozunk Kirk kapitány családtagjaival - mind élve, mind pedig holtan. Unokaöccsét, Petert (néhai bátyja, Sam fiát) Craig Hundley alakítja. Halott bátyját Shatner maga játssza (sminkben).
Mini-chat


Copyright MyCorp © 2024