Péntek
2024-Júl-12
17:57:23
Főoldal
Borg
MINDEN AMI STAR TREK Üdvözöllek Vendég | RSS Regisztráció
Belépés
Honlap-menü

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 302

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

BorgBorg szimbóluma


A Borg egy hihetetlenül erős kibernetikailag fejlett humanoid faj a Delta Kvadránsból. A Föderáció és a Necrid térség közötti űrben a Borg sok ezer naprendszer ura. A Borg egy kollektív tudatként létezik, melyben az egyéniség megszűnik, a szabadság és az önrendelkezés érdektelenek. Keresztül utazzák az univerzumot a kaptárszerű kockáikban új civilizációkat keresve, melyeket tudatukba asszimilálhatnak, megszerezve minden tudásukat.

Az 'Új nemzedék' borgja

Minden borg össze van kapcsolva egy hatalmas szubtéri kommunikációs hálózatba, melyet Borg Kollektívának hívnak. A minden asszimilált dolgozóban lévő beépített adó miatt szükségtelen egy állandó kormányzati rendszer léte. Ezen a hálózaton keresztül a fontos információk minden Borghoz eljuthatnak, így azonnal reagálhatnak minden külső hatásra.

A hatékonyság a napi munka legfőbb elve, és a tökéletesség keresése sosem maradhat abba. Ez vezérli a Borgot új világok felé. A végnélküli próbálkozás a fizikai és mentális tökéletesítés közben abban is a tökéletességre törekednek, hogy melyik ellenséges világokat igázzák le. Az ellenség felé a saját nyelvén állandóan sugárzott "Minden ellenállás hasztalan" üzenettel a Borg eléri, hogy a célpont a teljes reménytelenségbe zuhanjon, ezzel is növelve az asszimiláció hatékonyságát. Ez a módszer számtalan esetben igen hasznosnak bizonyult.

Teljes terület: kb. 158.500.000.000 köbfényév
Népesség: Ismeretlen, de több trillió is lehet.
Élettartam: örök
Fajok: mind kiborg
Nyelv: minden kommunikáció forma lehetséges.
Munkaerő: mindegyik dolgozó, kivéve a Királynőt
Kormányzás: nem alkalmaznak. Minden borgot a Kollektíván keresztül irányítanak és figyelnek. Nincs szükség hierarchiára ebben a rendszerben, ahol minden borgnak ugyanaz a helyzete, kivéve a Királynőt, aki úgy működik, mint egy központi hivatkozási pont, amely körül a kollektíva forog.
Gazdaság: Nincs kimondott gazdasági élet. A munka a védelemben, illetve a fegyver és technikai munkákban merül ki.
Kommunikáció: A Kollektíván keresztül történik.

A Borg technikai fejlődése

A Borg technikai fejlődésének korai szakaszairól roppant keveset - félelmetesen keveset - tudunk. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a Borgot létrehozó népcsoport valaha normális humanoid faj volt. Ez a faj a biológiai evolúció és technikai fejlesztések egy bizonyos fokát elérve - ami körülbelül talán a mi XX. századunk környékére tehető - úgy döntött, hogy gépi alkatrészekkel (szaknyelven implantokkal, vagy implantátumokkal) kezdi el felcserélni egyes biológiai funkcióit, azaz a szerves szöveteket mechanikai és elektonikai szerkezetekre cseréli le. Ezeknek az implantoknak - szintén feltevésekre alapozva - egy része a kommunikációra és információátadásra volt kialakítva, melyeket hálózatba kötve elérték azt, amit az epizódokban és a "Kapcsolatfelvételben" is láthattunk: egy személy kilövése után a többi dolgozó adaptálódott - alkalmazkodott - az adott fegyver frekvenciájához, így a többiek képesek voltak személyi energiapajzzsal megvédeni magukat. Vagy az, hogy egyszerre tudtak nyugodtan dolgozni, támadni, vagy ne adj isten egy célszemélyt asszimilálni egy-egy alparancsnak - subcommand - megfelelően. A Borg faj egyedei nem rendelkeznek önálló éntudattal, az egész faj közösen hoz döntéseket, melyeket a Kollektívában mindenki fenntartás nélkül és "lelketlen" módon végrehajt.

Arra nézve, hogy a Borgnak az egyes fajokat, melyekkel utazásai során találkozott, miért kellett asszimilálni, nem rendelkezünk semmilyen információval. Ezt a tényt semmiképpen sem indokolja az, hogy félig gép faj lett belőle. De mivel ez alakult ki, így kell elfogadnunk. A Borg hatalmas területet mondhat magáénak a Delta Kvadránsban. Asszimilálták többek között az el aurianokat (TNG "Q Who" és "Star Trek: Nemzedékek") és több más fajt is, de például a kazonokat nem (VOY "Mortal Coil"). Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Borg csak akkor asszimilál fajokat, ha azok tudása számukra is hordoz valami pluszt és érdemes őket a Kollektíva részévé tenni.

Ami elsősorban visszataszítóvá teszi a Borgot a többi faj számára, általában az a módszer, hogy ellenfeleiket inkább igyekeznek asszimilálni - beolvasztani - a Kollektívába, semmint megölni őket. Az asszimilált egyének elvesztik éntudatukat, attól kezdve a Kollektíva parancsait kötelesek végrehajtani, még akkor is, ha a cél volt bajtársaik halomra gyilkolása, vagy asszimilálása. Ezen kívül a beolvasztott személy ugyanolyan dolgozóvá alakul át, nem csak belsőleg, hanem külsőleg is, mint a Kollektíva többi tagja. Ezeket a beavatkozásokat eleinte sebészi úton hajtották végre, melyek az áldozatok számára szörnyű kínokkal jártak (TNG "Best of Both Worlds"). Egyetlen emberről tudunk, akiből sikeresen és - viszonylag - maradéktalanul kiemelték a beültetett implantokat, ez pedig nem más, mint Jean-Luc Picard, aki - jelenleg - az Enterprise-E kapitánya.

Ám a Borg eljutott a technikai fejlődés egy olyan stádiumába, (pontosabban, valószínűleg időközben asszimilált egy olyan fajt, aki már eljutott a fejlődés ezen fokára) hogy ezt a bonyolult, és időigényes asszimilációs módot felváltotta a nanoszondákkal való asszimilálás. Ez annyiban különbözik az eredeti módszertől, hogy az áldozat véráramába két ún. asszimilációs tűvel nanoszondákat juttatnak. Ezek az apró, három atom méretű, félintelligens gépek önmagukat kezdik el megsokszorozni a személyen belül, így alakulnak ki a különböző rendeltetésű, méretű és alakú gépi alkatrészek. A befecskendezéstől számított öt-tíz percen belül megjelennek az első implantokra utaló jelek és kb. egy-két óra múlva az áldozat már ténylegesen is borg dolgozónak tekinthető. Ez az idő a műtéti úton történő beavatkozásnál akár az egy-két napot is kitehette. A nanoszondákkal történő asszimilálás - számunkra jelentkező - egyik hátránya, hogy az implantok már nagyon nehezen távolíthatóak el a személyből, sőt sok esetben vannak olyan implantok, melyek eltávolítása az egyén teljes bénulását, vagy halálát okozhatják, mivel ezek az alkatrészek már atomi szinten kapcsolódnak a test biológiai szöveteihez (VOY "The Gift").

Hétkilenced

Utunk most a borg fegyverekhez vezet. A Borg nem használ a Föderációban, vagy bárhol máshol megszokott "hagyományos" energiafegyvereket. Legfőbb fegyverük egy hatalmas erejű, multifrekvenciás, harcra átalakított vonósugár, melyből egyetlen csillaghajó sem bír ki két-három lövésnél többet, hacsak nem rendelkezik automodulált pajzsokkal, mint a Sovereign, vagy a Defiant osztály hajói (TNG "Q Who", "Best of Both Worlds", "Star Trek: Kapcsolatfelvétel"). A Borg hajók - legyen Kocka, Gömb, vagy akár egyszerű felderítő hajó - nem rendelkeznek energiapajzsokkal, ráadásul sok rendszer a hajó felszínén (a borg hajók nem rendelkeznek burkolattal, kivéve a Gömböt, de az is csak minimálissal) vezet keresztül, ezért könnyen sebezhetőek, bár méretük miatt a Kocka hajóknál a legtöbb esetben ez nem jelent túl sokat, kivéve a "Star Trek: Kapcsolatfelvétel"-t, ahol Picard kapitány a borg Kocka egy lényegtelennek tűnő részét lövette a teljes flottával, tehát kell valami létfontosságú rendszernek is lennie a Kocka felszínének környékén.

A következő érdekes technikai "újítás" a Borg részéről a megkerülő transzport (invasive transport), melynek nem a távolsága a döntő (bár azt nem tudjuk, hogy a Borg transzporterek milyen hatótávolsággal rendelkeznek), hanem az, hogy a Borg képes felvont energiapajzson is áttranszportálni a dolgozókat (TNG "Q Who", "Best of Both Worlds")! Ezt köztudottan (a Domínium ugyanilyen technológiáját leszámítva) a többi faj nem tudja megtenni. Ez tovább növeli a Borg veszélyességét, hiszen bárhol, bármikor meg tudnak jelenni egy csillaghajó, vagy csillagbázis teljes területén.

Végső, de nem utolsósorban essen szó a borg hajók meghajtásáról is. A meghajtórendszer működését nem ismerjük, azt az anyagot sem, mely a hajtóművekhez energiát szolgáltat. Van azonban egy érdekes meghajtási mód, mellyel a Borgon kívül más faj nem nagyon rendelkezik, ez pedig a transztér meghajtás. A Föderáció és más fajok mérnökei régóta kísérleteznek a szubtér feletti utazás lehetőségével. A Föderácón belül ennek egyik egyenes ági következménye volt az Excelsior osztály kifejlesztése és megépítése, mely korának számos újítása mellett - elméletileg működőképes - transztér meghajtással is rendelkezett. Ám ez a kísérlet nem volt sikeres, és a Föderáció fejlesztőmérnökei azóta is kutatják ennek az utazási módnak a lehetőségeit, kevés eredménnyel. A Borg azonban - valószínűleg szintén egy asszimilált fajnak köszönhetően - képes a transztéri utazásra. De ennél is érdekesebb az ún. transztér járatoknak nevezett utazási mód, melyet Lore és renegát Borg segítői hoztak létre. Ez gyakorlatilag egy energiával gerjesztett térkapu, melyen át a hajók képesek több ezer fényév megtételére is. Ez eddig a leggyorsabb, mesterségesen létrehozható közlekedési mód.

Természetesen a Borgnak még számos más - esetenként bizarr - technikai megoldása van, (pl. a "Star Trek: Kapcsolatfelvételben" látott kronoton-részecskeörvény, melyen keresztül visszautaztak 2063-ba) de ezek közül nagyon sok ismeretlen számunkra és megszerzésük is veszélyes, bár a Csillagflotta Hírszerzése minden bizonnyal dolgozik az ügyön.

Mini-chat


Copyright MyCorp © 2024