Péntek
2024-Júl-12
18:04:47
Főoldal
Epizód - 3. évad
MINDEN AMI STAR TREK Üdvözöllek Vendég | RSS Regisztráció
Belépés
Honlap-menü

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 302

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Harmadik évad


56. Spock agya
Spock's Brain


A U. S. S. Enterprise-on hirtelen feltűnik egy rejtélyes fiatal nő, majd rögtön el is tűnik - és magával viszi Spock agyát. DeForest Kelleynek van néhány remek pillanata, amikor a rendíthetetlen nyugalmú dr. McCoy kezdi elveszíteni hidegvérét - és az idegenek által beleplántált szaktudást -, miközben megkísérli újra összekapcsolni Spock agyát a koponyájával.

57. Az Enterprise incidens
The Enterprise Incident


Kirk kapitány érthetetlen módon romulán területre viszi az Enterprise-t, ahol a hajót három romulán csatacirkáló veszi körül.
A régen esedékes romulán történet a harmadik szezon kiemelkedő sikere lesz. Az Enterprise űrhajó behatolása romulán területre - amely valójában egy csel, amely arra irányul, hogy ellopják az álcázó berendezést - azt igényli, hogy Kirköt műtétileg romulánná alakítsák. Másodszor tűnik úgy, hogy Spock megöli Kirk kapitányt, a nem létező vulkáni halálfogást alkalmazva.
Érdekesség: A XXIV. században a vonakodó Troi tanácsadónőt műtétileg átváltoztatják, hogy hasonlítson egy romulánhoz, amikor egy kémküldetésre küldik (TNG: "Face of the Enemy" /"Az ellenség arca"/).


58. A paradicsom szindróma
The Paradise Syndrome


Amíg egy bolygón tartózkodik, amelyet egy aszteroida el fog pusztítani, Kirköt a lakosok, akik észak-amerikai bennszülöttekhez hasonlítanak, tévedésből istennek hiszik. Shatner remek színészi alakítást nyújt, amikor az amnéziában szenvedő Kirk élvezi a családi boldogságot - valami olyasmit, ami a Csillagflotta kapitányaként ismeretlen számára.
Érdekesség: A XXIV. században Picard-t is tévedésből istennek hiszik a ST: TNG "Who Watches the Watchers?" ("Ki őrzi az őrzőket?") c. epizódjában. Az ötödik szezon "The Inner Light" ("A belső fény") c. epizódjában Jean-Luc egy szonda által okozott amnézia áldozataként szintén átéli a családi békességet.


59. Vezessenek a gyermekek
And the Children Shall Lead


A Triacus bolygóra tett expedíció során a felderítőcsapat árva gyerekeket fedez fel, akiknek életét teljes mértékben egy általuk "barátságos angyal"-ként emlegetett lény irányítja. Az űrárváról szóló "Charlie X" című epizódban bemutatott elgondolás ebben az epizódban visszatér. Az egyik legjobb jelenet a film elején zajlik, amikor Kirk a Triacuson egy barlangban szembe találja magát Gorgannal, a "barátságos angyal"-lal. Több félelmetes pillanat van a filmben, de különösen gyakran visszatér az a jelenet a hídon, amelyben a gyerekek, azután, hogy olyan tricorder felvételeket néznek, amelyeken szüleikkel játszanak, összeomlanak, miután látják anyjuk és apjuk sírjának képét, akiknek halálát az angyal okozta.


60. Valójában nincs is szépség?
Is There in Truth No Beauty?


Az Enterprise-t azzal a feladattal bízzák meg, hogy Kollos medúzai nagykövetet szállítsa a hajójára. A medúzai fajról azt tartják, látványuk olyan rémisztő, hogy egy pillantás rájuk az őrületbe kergeti az embereket. Bizonytalanságot ébreszteni, nem mutatva meg Kollos förtelmes kinézetének természetét - ez a fogatókönyv kulcsa, amely űrkorszaki tanmeseként szolgál. A jelenet, amelyben Spock az őrületet kockáztatja, hogy elérje a vulkáni elmeegyesítést az idegen Kollos-szal, különösen hatásos.
Érdekesség: Diana Muldaur ebben az epizódban tér vissza a sorozatba, a második szezon "Return to Tomorrow" ("Visszatérés a holnapba") című epizódja után.


61. A fegyver szellemeSpectre of the Gun
Spectre of the Gun


Kirk, Spock, McCoy és Chekov a régi Nyugaton találják magukat, amikor a furcsa Melkotian bolygóra érkeznek.
Két különböző csoport - az Enterprise legénysége Csillagflotta egyenruhában és az Earpök western felszerelésben - egymás mellé helyezése szürreális jelleget ad a történetnek. Az Enterprise legénysége a vesztes Clanton banda helyét veszi át az O. K. karámbeli tűzharcban. A drámai feszültséget még hátborzongatóbbá teszi az előrevetülő árnyak, az ötletes kameraszögek és a testetlen zenei aláfestés alkalmazása. Chekovot a tűzharc kezdetén megölik, így ő lesz a legénység harmadik állandó tagja, aki visszatér a halálból.62. A békegalamb napja
Day of the Dove


Mután felsugároznak a fedélzetre egy csapat klingont, Kirk kapitány felfedezi, hogy valami más is jelen van - egy lény, amely gyűlölettel és ellenséges érzelmekkel táplálkozik. Az energikus történet a legtöbbet hozza ki az ügyes forgatókönyvből és az erőteljes színészi játékból. Ahogy az az Enterprise-on általában lenni szokott, Kirk az első, aki rájön, hogy egy ismeretlen valami behatolt a hajóba. Érdemes megnézni Walter Koenig kellően mániákusra vett játékát, amikor Chekov zászlóst rövid ideig hatalmában tartja az idegen lény.
A legjobb jelenet: A befejezésben Kirk alig tud ellenállni a késztetésnek, hogy megüsse klingon ellenfelét, miközben mindvégig úgy tesz, mintha támogatná halálos ellenségét, annak érdekében, hogy az idegen lényt eltávolítsa hajójáról.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Michael Ansara újra életre kelti a klingon Kang szerepét a ST: DS9 "Blood Oath" c. epizódjában.
Érdekesség: Az első és egyetlen klasszikus epizód, amelyben szerepel egy klingon nő: Mara, akit Susan Howard alakít.


63. A világ üreges, és én megérintettem az eget
For the World is Hollow and I Have Touched the Sky


Miután megtudja, hogy kevesebb, mint egy éve van hátra az életből, dr. McCoy találkozik és összeházasodik egy idegennel, aki egy computer által vezérelt aszteroida hajót irányít.
A megható szerelmi történetként és érdekes sci-fi meseként egyaránt emlékezetes epizód bepillantást enged McCoy hátterébe, és feltárja, Kirk milyen mély barátságot érez a doktor iránt, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a kapitányt jobban érdekli McCoy boldogsága, mint hogy megtartsa hajóorvosát. Az aszteroida hajó computerét az "orákulum"-nak hívják; az elnevezést a görög mítoszokban szereplő lényről vették, akinek képessége, hogy előre látja a jövőt.


64. A tholián-háló
The Tholian Web


Kirk csapdába esik az elhagyott U. S. S. Defianten, amely azután eltűnik egy másik dimenzióban, és a kapitányt halottnak hiszik.
Újabb lehetőség a színészi remeklésre William Shatner számára, aki a legtöbbet hozza ki belőle. A jelenetek, amelyekben Kirk az elhagyott Defiant körül kóborol, valóságos tanulmányt adnak a magányról, a nagyon kreatív kameramunkának köszönhetően. Az epizódot erősítik a Spock és McCoy közötti viharos jelenetek, akik magukra maradva irányítják a legénységet az Enterprise-on, miután Kirk eltűnik. Ebben az epizódban a feszültség és a konfliktusok soha nem érnek véget.
Érdekesség: Jegyezzük meg az űrruhák használatát, amelyek a Star Trek sorozatban és filmekben ritkán láthatók. Spock a "ST: A mozifilm" vége felé egy hasonló ruhát vesz fel. Ahogy a legénység ebben az epizódban a halottnak hitt Kirköt gyászolja, a XXIV. századi legénység ugyanúgy megemlékezést tart Geordiról és Roról, amikor azt hiszik, megölték őket, a ST: TNG "The Next Phase" ("A következő fázis") c. epizódjában. A ST: DS9 harmadik szezonjában bemutatásra kerülő hajó a "U. S. S. Defiant" nevet kapja.


65. Platon mostohagyermekei
Plato's Stepchildren


A Platonius bolygón Kirk, Spock és McCoy találkoznak a filozófuskirály Parmennel, aki telekinetikus erőt birtokol. Szórakoztató történet számtalan remek jelenettel. A jelenetek, amelyekben a filozófuskirály Parmen telekinetikus képességét arra használja, hogy játszadozzon
Figyelemreméltó vendégszereplő: Barbara Babcock korábban szerepelt az "A Taste of Armageddon" ("Egy kis ízelítő a végpusztulásból") című epizódban, és Trelane anyjának hangját kölcsönözte a "The Squire of Gothos" ("Gothos fegyvernöke") című epizódban.
Érdekesség: A Kirk és Uhura hadnagy közti hosszan tartó csókjelenet lett az első különböző fajhoz tartozó emberek közötti csók, amelyet az észak-amerikai televízió valaha is bemutatott.


66. Egy szempillantás
Wink of an Eye


Az - elhagyottnak tűnő - Scalos bolygón tett expedíció után Kirk tévedésből némi scalosi vizet iszik, amely felgyorsítja az anyagcseréjét. Shatner a legtöbbet hozza ki a forgatókönyvből, amelyben úgy tűnik, hogy a kapitány, akinek anyagcseréje a fénysebességig felgyorsult, eltűnik az Enterprise-ról. Kathie Brown az idegen Deela szerepében szintén erőteljes alakítást nyújt.


67. Az empata
The Empath


Kirköt, Spockot és McCoyt a Minara II bolygón idegenek ejtik foglyul, akik egy sor kísérletnek vetik alá őket egy Gem nevű néma, humanoid nővel, akinek empatikus ereje képessé teszi őt arra, hogy elnyelje mások fájdalmát. Megható, ugyanakkor aggasztó történet, amelyben az idegenek számára - akik azért tesztelik Gem gyógyító erejét, hogy megkíséreljék eldönteni, a faj, amelyhez tartozik, érdemes-e arra, hogy megmentsék a közelgő katasztrófától - a cél szentesíti az eszközt.
Érdekesség: A legénység tagjai a ST: TNG "Schisms" ("Szakadások") c. epizódjában is szörnyű kísérleteken mennek keresztül.


68. A troyiusi Elaan
Elaan of Troyius


Az Enterprise legénysége egy Elaan nevű, az Elasról származó barbár nőt kísér a Troyius bolygóra, hogy hozzámenjen Lord Petrihez - ez olyan egyesülés lenne, amelytől azt várják, hogy békeszerződést hozzon létre a két harcoló bolygó között. Amíg úton vannak, Kirk áldozatául esik a fortélyos Elaan kémiai alapú könnyeinek, miközben az ellenséges klingonok megtámadják és védtelenné teszik az Enterprise-t.
A "Szép Heléna" és "A makrancos hölgy" keverékeként az epizód egy drámai történetet beszél el egy nőről, aki nem akar férjhez menni, és a harcot kedvelő klingonokról, akik arra törekszenek, hogy megszerezzék a hajadon esküvői nyakláncában lévő dilítium kristályokat.
Érdekesség: A XXIV. században Picard beleszeret a gyönyörű Kamalába, akit előre elrendelt házasságra szánnak, a ST: TNG "The Perfect Mate" ("A tökéletes társ") c. epizódjában.


69. Akit az istenek elpusztítanak
Whom Gods Destroy


Kirk felfedezi, hogy egy büntetőeljárás nyomán őrültnek nyilvánítottak számára létesített telep irányítását az Elba II bolygón a megőrült Garth, egy korábbi űrhajókapitány vette át. Újabb szerencsétlen történet egy űrhajókapitányról, aki tévedett. Úgy tűnik, hogy Garthot korábbi kapcsolata az Antos IV lakóival alakváltó képességekkel ruházta fel. Steve Ihnat remekel a megtébolyodott Garth szerepében, és az a jelenet, amelyben a kolónia kormányzóját, Coryt kínozza, valóban rémisztő. A csúcspont izgalmas: Spocknak ki kell következtetnie, a két Kirk közül melyik az igazi kapitány (az egyik a megháborodott Garth megtestesülése).
Figyelemreméltó vendégszereplő: Yvonne Craig később a Batgirlt játszotta a televízióban, a Batman két szezonjában.
Érdekesség: Újabb korai utalás az alakváltás gondolatára. Ehhez az epizódhoz hasonlóan "Dagger of the Mind" ("Az elme tőre") című epizódban is szerepelt egy figura, aki átvette egy elmegyógyintézet irányítását.


70. Legyen ez az utolsó harcmezőtök
Let That Be Your Last Battlefield


Két idegen tűnik fel az Enterprise-on: egy Bele nevű titkosrendőr és áldozata, Lokai. Midkettejük arca félig fehér, félig fekete. Ez az epizód, amely a harmadik szezon egyik gyöngyszeme, az előítélet kérdésével száll elszántan szembe. Gorshin és Antonio mindketten kitűnőek a két idegen szerepében, akik hevesen gyűlölik egymást bőrszínük miatt - habár külsejük gyakorlatilag egyforma. Amikor Kirk, akiből mindig a józan ész hangja szól, megkérdezi a két idegent, miből fakad e heves előítélet, egyikük sem indokolja meg gyűlölködő viselkedését.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Egy újabb veterán lép színre az eredeti Batman TV sorozatból: Frank Gorshin, a mániákus Riddler.


71. Gideon jele
The Mark of Gideon


Kirk emlékezetkiesést szenved, amikor megkísérel lesugározni a Gideon bolygóra, és ehelyett kilenc perccel később újra az Enterprise-on köt ki - mint az egyetlen ember a hajón.
A rejtélyt fokozza az idegen Odona jelenléte, és az, hogy Kirk számára úgy tűnik, egész legénysége eltűnt. Az Enterprise-on pedig természetesen úgy látszik, Kirk az, aki eltűnt. A befejezés felfedi, hogy Kirköt elrabolták, és arra akarják felhasználni, hogy halálos vírust juttathassanak egy rettenetesen túlnépesedett világba.
Érdekesség: A XXIV. században dr. Crusher hasonlóképpen a teljes legénység eltűnését fogja tapasztalni a ST: TNG negyedik szezonjának "Remember Me" ("Emlékezz rám") c. epizódjában, Riker pedig azt, hogy DNS-ét a mariposok tudomása nélkül felhasználják a második szezon "Up the Long Ladder" ("Fenn a hosszú létrán") c. epizódjában.


72. Ami életben marad
That Which Survives


Kirk egy ismeretlen bolygóra vezet egy csapatot, ahol találkoznak egy kísérteties nővel, akinek a puszta érintése halált hoz. Sok képzelőerő és találékony érintések. Lee Meriwether a légies Losiraként mindig újra feltűnik, mígnem kiderül róla, hogy egy holografikus kép.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Lee Meriwether, Losira szerepének alakítója, korábban Miss Amerika volt. Később különféle televíziós sorozatokban játszott.


73. Zetar fényei
The Lights of Zetar


Első föderációs küldetésén egy fiatal tiszt egy furcsa vihar hatása alá kerül, amely felruházza a jövőbe látás képességével.
Impozáns történet, amely bepillanást enged Scotty jellemébe, aki harmadszor is boldogtalan a szerelemben - beleszeret Mirába, hogy azután felfedezze, a nőt a Zetar bolygó túlélő életerői tartják hatalmukban. Scotty ezután is ragaszkodik hozzá, megvédi őt, és a befejezésben elfogadja Mirának a tudomány iránti odaadását, amikor a nő elmegy.


74. Requiem Matuzsálemért
Requiem for Methuselah


Amíg az Omega rendszer egyik bolygóján tartózkodik, az Enterprise felderítő csapata találkozik egy Flint nevű mogorva férvival és pártfogoltjával, Raynával, aki iránt Kirk azonnal vonzalmat érez. James Daly remekül alakítja az excentrikus Flintet, akiről kiderül, hogy egy 6000 éves, sokoldalú tehetséggel megáldott lény, aki többek között da Vinci-ként és Brahmsként is élt a Földön. De a teljes igazság csak akkor derül ki, amikor Kirk és Rayna kezdenek egymásba szeretni: Rayna egy android, akit Flint azért épített, hogy szeretetet kapjon és társasága legyen, és azzal a céllal hozta össze Kirköt és Raynát, hogy olyan érzelmi reakciót váltson ki a lányból, amelyet Flint képtelen volt feléleszteni.
Érdekesség: A néhai James Daly, aki Flintet alakítja, a "Cagney és Lacey" Tyne Dalyjének és a "Szárnyak" Tim Dalyjének apja. Louise Sorel az amerikai napi szappanoperában, az "Életünk napjai"-ban játszott.


75. Út az Édenbe
The Way to Eden


Az Enterprise egy csapat idealistát transzportál a fedélzetre, akik az ellopott űrhajó birtokában azt követelik, hogy keressék meg az Eden nevű mitikus bolygót.
A Star Trek nem szokványos tisztelgése a '60-as évek hippimozgalma előtt, kosztümmel, zenével és a beat költészet dalaival ("Örömömben majd kiugrok a bőrömből, tiszta egészségügyi lapom van dr. McCoytól."), valamint egy remek kis tanulsággal: a Paradicsom ritkán az, aminek tűnik.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Charles Napier, aki Adamet alakítja, később karakterszínész lesz, aki kulcsszerepeket játszik olyan díjnyertes filmekben, mint "A bárányok hallgatnak" és a "Philadelphia".


76. A felhőbányászok
The Cloud Minders


Az Enterprise a Merak II bolygón egy megosztott társadalommal találkozik, amelyben az elithez tartozó stratosiak egy idilli városban laknak a felhők között, míg a munkásosztályt jelentő troglyták kockázatos földalatti barlangokban dolgoznak. Az epizód Kirköt és Spockot rendkívül hatásosan a két ellentétes oldalra helyezi: amíg Spock Droxine-nal, az elitista stratosi vezető leányával kerül közelebbi kapcsolatba, addig Kirk Vannához, az egyszerű troglyták vezetőjéhez közeledik.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Fred Williamson, a troglyta Anka, korábban amerikai futballsztár volt. Jeff Corey egyike volt Leonard Nimoy korai színészmesterség tanárainak.


77. A barbár előadás
The Savage Curtain


A kivetítőernyőn megjelenik Abraham Lincoln víziója, és könyörög Kirknek és Spock-nak, hogy transzportáljanak le egy sivár bolygóra, ahol részt kell venniük a jó és a gonosz egymás elleni harcában
A végső csatában a jót Kirk, Spock, Lincoln és Surak (a tiszteletreméltó vulkáni vezető) képviselik, míg a gonoszt Dzsingisz kán, Green tábornok, Zora, a bűnöző tudós és Kahless, az ősi klingon vezető testesítik meg.
Érdekesség: Először látjuk Kahlesst, a legendás klingon harcost, akivel Worf szemtől szemben találkozik a ST: TNG "Rightful Heir" ("Jogos örökös") c. epizódjában, és aki a DS9 "The Sword of Kahless" ("Kahless kardja") c. epizódjában is visszatér.


78. Tegnapjaink
All Our Yesterdays


Amíg segélyküldetést teljesítenek a Sarpeidon bolygón, Kirk, McCoy és Spock átugranak egy időkapun, amely visszaviszi őket az időben, különböző dimenziókba. A Spock és McCoy közötti kapcsolat kerül előtérbe ebben az epizódban, amelyben a legénység két elszigetelt tagja egymás torkának esik. Miután Kirk kapitány egy másik bolygóra kerül, ahol letartóztatják boszorkányságért, Spock és McCoy egy jégkorszaki dimenzióba lépnek, ahol személyiségük visszaidomul egy korábbi, barbár korszakhoz, és Spock és Zarabeth egymásba szeretnek. Nimoy kitűnően alakítja a megtört szívű vulkánit, amikor a befejezésben Spocknak el kell hagynia Zarabethet, és vissza kell térnie kötelességéhez.
Érdekesség: Az Enterprise XXIV. századi legénysége is vissszafejlődik az evolúció egy korábbi lépcsőfokára a ST: TNG "Genesis" c. epizódjában.


79. A betolakodó
Turnabout Intruder


A Camus II bolygón Kirk régi szerelme, dr. Janice Lester haldoklik a sugárzástól, és felhasznál egy idegen készüléket, amely képessé teszi személyiségét arra, hogy átvegye a kapitány testét. A klasszikus sorozat utolsó epizódjában William Shatnernek van néhány kiváló színészi pillanata, amikor Janice Lester személyisége egyesül Kirk kapitány testével. Spock ismét hadbíróság elé kerül (ez történt az első szezon "The Menagerie " című epizódjában is).
Mini-chat


Copyright MyCorp © 2024